Wyciąg jest możliwy wtedy, gdy okap jest podłączony do komina bądź rury wentylacyjnej. Wtedy wszystkie zanieczyszczenia są odprowadzane na zewnątrz budynku. Praca w trybie wyciągu gwarantuje maksymalną wydajność. Nie ma potrzeby montować filtrów węglowych. Inaczej jest w przypadku pochłaniacza. Na ten należy się zdecydować, gdy nie ma możliwości podłączenia okapu do rury wentylacyjnej. Powietrze funkcjonuje w obiegu zamkniętym. Pochłaniacz wymaga użycia filtrów węglowych, które są wymienne. Zawsze przed podjęciem decyzji, którą opcję wybrać - warto skonsultować się z doradcą naszej firmy.
Aby dowiedzieć się, jaka wydajność okapu sprawdzi się w konkretnj kuchni, najlepiej wykonać proste obliczenie. Wydajność podaje się w metrach sześciennych na godzinę (m3/h), co wskazuje, jaką ilość powietrza okap filtruje w ciągu godziny. Efektywny okap powinien w ciągu godziny 6 razy przefiltrować powietrze w danym pomieszczeniu. Działanie jest więc następujące: Należy pomnożyć powierzchnię pomieszczenia przez jego wysokość. Wynikiem będzie kubatura kuchni. Należy pomnożyć ją przez 6, aby uzyskać wynik minimalnej skuteczności okapu. Aby uzyskać optymalny wynik, kubaturę kuchni najlepiej pomnożyć przez 8-10 razy.
Na wydajność urządzenia wpływ ma także szerokość okapu. Ta zawsze powinna być większa od płyty grzewczej.
W pierwszej kolejności należy dokonać wyboru, czy lepszy będzie okap wolnostojący, czy okap do zabudowy. Drugi jest nieodłącznym elementem umeblowania kuchennego, dlatego jego montaż warto przemyśleć na etapie projektowania zabudowy kuchni. Okapy wolnostojące nie są integralną częścią umeblowania.
Wśród okapów wyróżniamy kilka rodzajów:
Okapy wyspowe
Są montowane nad wyspą kuchenną. To jedne z najbardziej wydajnych i efektownych okapów, ale są też stosunkowo najdroższym rozwiązaniem.
Okapy kominowe
Bardziej wydajne niż okapy szafkowe, ale zajmują od nich więcej miejsca. Posiadają komin, który może być dekoracyjny lub wręcz przeciwnie - zamaskowany. W kominie znajduje się kanał wentylacyjny. Instaluje się go bezpośrednio na ścianie.
Okapy podszafkowe
Montuje się je nad płytą grzewczą, pod szafką. To rozwiązanie najmniej widoczne, a przy tym zajmujące najmniej miejsca.
Okapy teleskopowe
Podobne do podszafkowych, jednak włącza się je poprzez wysunięcie frontu urządzenia (jak szufladę). Są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą, aby okap w ich kuchni był niewidoczny. Cechują je bardzo małe rozmiary, co jednak łączy się z niską wydajnością.
Okapy rustykalne
To bardzo charakterystyczne okapy, zwykle wykonane z drewna i stali lakierowanej. Idealne do pomieszczeń w stylistyce retro. Okapy rustykalne są zwykle montowane do ściany tak jak kominowe.
Okapy sufitowe
Tak jak okapy wyspowe montuje się je zwykle nad wyspą kuchenną, jednak bezpośrednio na suficie, by w jak najmniejszym stopniu od niego odstawały. To dobre rozwiązanie dla ceniących sobie przestronne wnętrza. Dodatkowym atutem okapów sufitowych jest doskonałe doświetlenie kuchni. Sugerowana wysokość okapu od płyty grzewczej to 140-170 cm.
Tym, co wpływa na głośność okapu jest oczywiście turbina. Aby zminimalizować jego szum, można użyć pianek wyciszających, mat dźwiękochłonnych, które są dziś dostępne na rynku. Należy pamiętać, że zbyt głośne działanie okapu może być spowodowane nieprawidłowym montażem. Chodzi tu o nadmierne zakręty rury odprowadzającej zanieczyszczenia, zainstalowanie jej pod złym kątem oraz zredukowanie wylotu turbiny. Większość okapów ma wylot turbiny o średnicy 150mm i taka średnicę powinna mieć podłączona rura do kanału wentylacyjnego. Każde zredukowanie średnicy podnosi hałas o 2-3 decybele. Właściwie zamontowany okap nie powinien przekraczać głośności 70 decybeli.
Do wyboru są filtry węglowe alb tłuszczowe.
Filtrów węglowych używa się w okapach pracujących w trybie pochłaniacza. Mają neutralizować przykre zapachy. Filtry te są wymienne. Należy systematycznie je wymieniać w zależności od intensywności gotowania. Żywotność filtrów węglowych waha się od 3-6 miesięcy.
Filtry tłuszczowe występują i w wyciągach i w pochłaniaczach. Jak nazwa wskazuje - usuwają tłuszcz podczas pracy okapu. Filtry mocuje się do okapu za pomocą metalowych zaczepów. Filtry można myć w zmywarce lub gąbeczką z użyciem detergentu. Są to filtry wielokrotnego użytku.
Zawsze należy stosować środki dedykowane dla materiałów, z których wykonano okap. I tak stal nierdzewną, aluminium i tworzywo sztuczne najlepiej czyścić obojętnymi środkami myjącymi lub płynami przeznaczonymi właśnie do takich materiałów. Lepiej unikać szorstkich gąbek i ścierek. Do szkła najlepsze będą delikatne detergenty.
Zewnętrzna strona okapu to jedno, wewnętrzna drugie. Jeśli okap posiada filtry stałe, czyli metalowe, również należy je czyścić. Wystarczy j zdemontować, namoczyć a następnie wilgotną ściereczką z delikatnym płynem wyczyścić. Można wyczyścić także mocowanie filtra. Regularna konserwacja zapewni właściwe działanie okapu.
Obsługa okapu na pierwszy rzut oka nie wydaję się być trudną procedurą. Zwykle ogranicza się do naciśnięcia przycisku włącz-wyłącz. Od pewnego czasu jednak pojawiają się na rynku i takie okapy, które nie tylko pokazują na cyfrowym wyświetlaczu datę czy godzinę, ale także dają się odpowiednio zaprogramować (np. same podpowiadają kiedy należy wymienić filtr). Oto najczęściej spotykane typy sterowania okapami kuchennymi:
Sterowanie dotykowe (sensor touch)
okapy posiadające funkcje sterowania przy pomocy dotyku placami mają wbudowany z przodu wyświetlacz LED. Powierzchnia wyświetlacza jest bogata w walory wizualne i łatwa do czyszczenia.
Sterowanie przyciskowe (soft touch)
w tym wypadku stopień intensywności pracy czy oświetlenia jest ustawiany za pomocą miękkich przycisków. W przypadku tego typu sterowania okapy wyposażone są przeważnie w wyświetlacz typu LCD.
Sterowanie przyciskowe mechaniczne
polega na ustawianiu odpowiednich parametrów okapu (oświetlenia, mocy, włączania i wyłączania) przy pomocy przycisków umieszczonych na okapie.
Sterowanie zdalne
parametry okapu ustawiane są z pewnej odległości przy pomocy specjalnego pilota. Często występuje jako dodatkowa opcja w okapach, które posiadają już sterowanie manualne.
Sterowanie kołyskowe mechaniczne
polega na ustawieniu odpowiednich parametrów okapu (oświetlenia, mocy, włączania i wyłączania) przy pomocy półokrągłych, kołyskowych przełączników.
Wybór okapu o określonej szerokości jest na tyle istotną sprawą, że nie powinien być on podyktowany względami finansowymi czy walorami estetycznymi. Szerokość okapu kuchennego będzie zależeć przede wszystkim od jego odległości od płyty grzewczej oraz od wymiarów owej płyty. Najmniejsza odległość pomiędzy okapem a płytą będzie wynosić wynosi min. 60 cm, a w wypadku kuchenki gazowej min. 75 cm. Szerokość okapu powinna być nieco większa od szerokości kuchenki. Przyjęło się, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest okap o 10 -15 cm szerszy po bokach od płyty grzewczej. Standardowe wymiary okapów kuchennych to 40cm,50 cm, 60cm, 70cm, 80cm, 90cm.